Πλάνο Αντιμετώπισης Αναφυλαξίας

Εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης αναφυλαξίας

Τάνια Κολυβά

Παιδίατρος, MSc in Allergy, Imperial College, London

Παιδιατρική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

 

Σε κάθε ασθενή με αναφυλαξία εκτός από την επείγουσα θεραπεία του επεισοδίου αναφυλαξίας είναι εξίσου σημαντική η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση, δηλαδή η πρόληψη, έγκαιρη αναγνώριση και κατάλληλη αντιμετώπιση ενός πιθανού μελλοντικού επεισοδίου. Το γραπτό, εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης αναφυλαξίας είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να χορηγείται από τον παιδίατρο άμεσα μετά το επεισόδιο με την έξοδο του παιδιού από το Νοσοκομείο.

Το πλάνο πρέπει να είναι γραμμένο σε απλή, μη ιατρική γλώσσα και να περιέχονται σαφείς και κατανοητές οδηγίες. Πρέπει να αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού, το ή τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και τα στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση επείγοντος (τηλέφωνα κηδεμόνων). Πρέπει να περιγράφονται με απλά λόγια τα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης καθώς και η ανάλογη αντιμετώπισή τους, το πότε πρέπει να χορηγείται αδρεναλίνη (περιγραφή συμπτωμάτων αναφυλαξίας) και το πώς (εικόνες για χρήση της συσκευής αυτοχορηγούμενης αδρεναλίνης). Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναγράφονται τα στοιχεία του ιατρού που συμπλήρωσε το πλάνο αντιμετώπισης αναφυλαξίας.

Αντίγραφο του πλάνου δίνεται στο παιδί, τους κηδεμόνες και στο σχολείο και ιδανικό θα ήταν να φυλάσσεται μαζί με την αυτοενέσιμη αδρεναλίνη και τα άλλα φάρμακα αντιμετώπισης αναφυλαξίας (κιτ αναφυλαξίας).

Οδηγίες συμπλήρωσης του πλάνου:

1) Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων του παιδιού (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, βάρος σώματος, τηλέφωνα επικοινωνίας των κηδεμόνων σε περίπτωση επείγοντος).

Το υπεύθυνο αλλεργιογόνο πρέπει πάντα να είναι συμπληρωμένο, ακόμα και εάν δεν είμαστε σίγουροι (σε ενδεικτικό ιστορικό γράφουμε πιθανή αλλεργία σε – έλεγχος συνεχίζεται) ή εάν δε γνωρίζουμε το αίτιο της αναφυλαξίας γράφουμε άγνωστο αίτιο υπό διερεύνηση.

 

2) Σε ήπια αλλεργική αντίδραση όπου πρέπει να χορηγηθεί αντιισταμινικό αναγράφουμε τη δόση και το είδος του αντιισταμινικού που έχουμε συνταγογραφήσει.        π.χ.  Antistaminic 5 ml

Στις επιπλέον οδηγίες συνήθως γράφουμε τη δόση των εισπνεόμενων σε παιδιά με άσθμα ή συμπτώματα από το αναπνευστικό:

π.χ. Επιπλέον οδηγίες: Σε συμπτώματα από το αναπνευστικό (σφύριγμα, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή) δώστε 10 puffs Anapnoi (μπλέ συσκευή)

 

3) Συμπλήρωση των στοιχείων του ιατρού που σχεδίασε το πλάνο (όνομα, ημερομηνία, τηλέφωνο, κλινική / νοσοκομείο).